GNS3 Network Simulator

GNS3, sanal ve gerçek ağları taklit etmek, yapılandırmak, test etmek ve sorunlarını gidermek için dünya çapında yüz binlerce ağ mühendisi tarafından kullanılır. GNS3, dizüstü bilgisayarınızda yalnızca birkaç cihazdan oluşan küçük bir topoloji çalıştırmanıza, birden fazla sunucuda barındırılan veya hatta bulutta barındırılan birçok cihaza izin vermektedir.

Aktif olarak geliştirilir ve desteklenir ve 800.000'den fazla üyeden oluşan büyüyen bir topluluğa sahiptir. GNS3 topluluğuna katılarak, GNS3'ü bugüne kadar 10 milyondan fazla kez indirmiş olan diğer öğrencilere, ağ mühendislerine, mimarlara ve diğerlerine katılacaksınız. GNS3, Fortune 500 şirketleri dahil olmak üzere tüm dünyadaki şirketlerde kullanılmaktadır.

GNS3, Cisco CCNA gibi sertifika sınavlarına hazırlanmanıza yardımcı olabilir, aynı zamanda gerçek dünya dağıtımlarını test etmenize ve doğrulamanıza yardımcı olabilir. GNS3'ün orijinal geliştiricisi Jeremy Grossman, CCNP sertifikaları için çalışmasına yardımcı olmak için yazılımı orijinal olarak yarattı. Bu orijinal çalışma nedeniyle, bugün aynı şeyi pahalı donanımlar için para ödemeden yapmanıza yardımcı olmak için kullanabilirsiniz.

GNS3, ağ mühendislerinin gerçek donanım cihazlarını 10 yılı aşkın bir süredir sanallaştırmasına izin veriyor. Başlangıçta yalnızca Cisco cihazlarını Dynamips adlı yazılımı kullanarak taklit eden GNS3, artık gelişti ve Cisco sanal anahtarları, Cisco ASA'lar, Brocade vRouters, Cumulus Linux anahtarları, Docker örnekleri, HPE VSR'ler, birden çok Linux cihazı ve diğerleri dahil olmak üzere birden çok ağ sağlayıcısından birçok cihazı destekliyor.

NOT: GNS3 açık kaynaklı, ücretsiz bir yazılımdır ve yalnızca Cisco cihazlarını desteklemez. Cisco, çoğu ağ mühendisinin öğrenmekle ilgilendiği şey olduğu için sık sık tartışılır. Bununla birlikte, günümüzde birçok ticari ve açık kaynak sağlayıcı GNS3'te desteklenmektedir. Artık birçok satıcı arasındaki birlikte çalışabilirliği test edebilir ve hatta SDN, NFV, Linux ve Docker ile ağ teknolojilerini kullanarak ezoterik kurulumları deneyebilirsiniz.

GNS3 MİMARİSİ

GNS3 iki yazılım bileşeninden oluşur:

  • GNS3 all-in-one (GUI)
  • GNS3 virtual machine / sanal makinesi (VM)

GNS3 all-in-one:  Bu, GNS3'ün istemci parçasıdır ve grafik kullanıcı arabirimidir (GUI). Hepsi bir arada yazılımı yerel PC'nize (Windows, MAC, Linux) yükler ve bu yazılımı kullanarak aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi topolojilerinizi oluşturursunuz. 

 

Sunucu seçenekleri:

Hepsi bir arada yazılım GUI istemcisini kullanarak GNS3'te topolojiler oluşturduğunuzda, oluşturulan cihazların bir sunucu işlemi tarafından barındırılması ve çalıştırılması gerekir. Yazılımın sunucu kısmı için birkaç seçeneğiniz vardır:

  1. Local GNS3 Server
  2. Local GNS3 VM
  3. Remote GNS3 VM

Yerel GNS3 sunucusu, GNS3 hepsi bir arada yazılımını kurduğunuz bilgisayarda yerel olarak çalışır. Örneğin bir Windows PC kullanıyorsanız, hem GNS3 GUI hem de yerel GNS3 sunucusu Windows'ta işlemler olarak çalışmaktadır. Dynamips gibi ek işlemler de bilgisayarınızda çalışıyor olacak:

GNS3 VM'yi kullanmaya karar verirseniz (önerilen), VMware Workstation, Virtualbox veya Hyper-V gibi sanallaştırma yazılımlarını kullanarak GNS3 VM'yi bilgisayarınızda yerel olarak çalıştırabilirsiniz; veya GNS3 VM'yi VMware ESXi kullanarak bir sunucu üzerinde veya hatta bulutta uzaktan çalıştırabilirsiniz.

NOT: GNS3 VM'yi kullanmadan GNS3'ü kullanabilirsiniz. Bu, başlangıçta başlamak için iyi bir yoldur, ancak bu kurulum sınırlıdır ve topoloji boyutu ve desteklenen cihazlar açısından çok fazla seçenek sunmaz. Daha gelişmiş GNS3 topolojileri oluşturmak veya Cisco VIRL cihazları (IOSvL2, IOSvL3, ASAv) veya Qemu gerektiren diğer cihazlar gibi cihazları dahil etmek istiyorsanız, GNS3 VM önerilir (ve genellikle gereklidir).

(Emulation) Öykünme: GNS3, bir aygıtın donanımını taklit eder veya öykünür ve sanal aygıt üzerinde gerçek görüntüleri çalıştırırsınız. Örneğin, Cisco IOS'u gerçek, fiziksel bir Cisco yönlendiriciden kopyalayabilir ve bunu GNS3'te sanal, öykünmüş bir Cisco yönlendiricide çalıştırabilirsiniz.

(Simulation) Simülasyon: GNS3, anahtar gibi bir cihazın özelliklerini ve işlevselliğini simüle eder. Gerçek işletim sistemlerini (Cisco IOS gibi) değil, yerleşik katman 2 anahtarı gibi GNS3 tarafından geliştirilen simüle edilmiş bir cihazı çalıştırıyorsunuz.

NOT: Simülasyon ve öykünme arasındaki çizgi bugünlerde biraz bulanık. Artık, standartlaştırılmış sanal donanım üzerinde çalışan gerçek Cisco işletim sistemi görüntülerinin görüntüleri olan Cisco VIRL görüntülerini çalıştırabilirsiniz. GNS3, VIRL görüntülerinin çalışması için gereken donanımı taklit eder.

Aşağıdaki noktalar haricinde simülasyon ve öykünme arasındaki fark hakkında çok fazla endişelenmeyin:

  1. Dynamips, Cisco donanımını taklit eden eski bir teknolojidir. Gerçek Cisco IOS görüntülerini kullanır. Temel CCNA türü topolojiler için iyidir, ancak yalnızca Cisco tarafından desteklenmeyen veya aktif olarak güncellenmeyen eski Cisco IOS sürümlerini (12.X) desteklemek gibi bir dizi sınırlaması vardır.
  2. GNS3 ile kullanılması önerilen Cisco görüntüleri Cisco VIRL'den (IOSv, IOSvL2, IOS-XRv, ASAv) olanlardır. Bu görüntüler desteklenir ve Cisco tarafından aktif olarak güncellenir. Görüntüler Cisco IOS'un (15.X) güncel sürümlerini destekler ve en iyi ölçek ve kullanıcı deneyimini sağlar.

GNS3 Kullanımı:

GNS3 muhtemelen en çok öğrenme ve öğretme için kullanılan bir platform olarak ünlüdür. GNS3 yıllardır öğrenciler ve ağ mühendisleri tarafından Cisco CCNA sınavı gibi satıcı sertifikası sınavlarının uygulanmasına ve hazırlanmasına yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

Ancak GNS3, kavramların kanıtı ve ticari gösterimler gibi diğer kullanım durumları için kullanılabilir. GNS3, yönetim veya SDN yazılımı gibi yeni yazılımlara kolay ve uygun maliyetli bir yol sağlar. Özel fiziksel ekipman gerektirmek yerine sanal bir laboratuvar ortamı kullanarak birden çok tedarikçinin birlikte çalışabilirliğini test etmenize olanak tanır.

Tüm bir GNS3 topolojisi tek bir dizüstü bilgisayarda oluşturulabilir ve çalıştırılabilir. Bu, mühendislerin müşterilere ve yoldaki diğer kişilere topolojileri ve yazılımı göstermesine olanak tanır.

Sınıf ortamları, öğrencilerin ağ kavramlarını ve teknolojilerini öğrenmek için kullandıkları önceden yapılandırılmış bir laboratuvar ortamından da yararlanabilir.

GNS3'ü kullanmak için bazı ek nedenler:

  • Ağ donanımına ihtiyaç duymadan dağıtım öncesi test için gerçek zamanlı ağ simülasyonu: Ağ donanımının gerçek davranışını taklit eden işletim sistemini çalıştırın
  • Risksiz sanal ortamda 20'den fazla farklı ağ satıcısını test edin: Birden fazla donanım satıcısını donanıma ihtiyaç duymadan hızla çalıştırın ve test edin
  • Sorun giderme ve kavram kanıtı (POC) testi için dinamik ağ haritaları oluşturun: - Bir üretim ağını kurmak ve çalıştırmak için gereken süreyi azaltmak için ağlarınızı oluşturmadan önce test edin
  • GNS3'ü herhangi bir gerçek ağa bağlayın: Mevcut donanımınızdan yararlanın ve GNS3 topolojilerinizi doğrudan ona bağlayarak mevcut laboratuvarınızı genişletin
  • Ağ sertifikası eğitimi için GNS3 içinde özelleştirilmiş topolojiler ve laboratuvarlar: GNS3, bir ev laboratuarına ihtiyaç duymadan sertifikalarını arayan ağ profesyonelleri için en iyi çalışma aracıdır.

GNS3 Avantajları ve Dezavantajları:

Avantajlar:

  • Ücretsiz yazılım
  • Açık Kaynak yazılım
  • Aylık veya yıllık lisans ücreti yok
  • Desteklenen cihaz sayısında sınırlama yoktur (tek sınırlama donanımınızdır: CPU ve bellek)
  • Birden fazla anahtarlama seçeneğini destekler (NM-ESW16 Etherswitch modülü, IOU / IOL Layer 2 görüntüleri, VIRL IOSvL2):
  • Tüm VIRL görüntülerini destekler (IOSv, IOSvL2, IOS-XRv, CSR1000v, NX-OSv, ASAv)
  • Çok satıcılı ortamları destekler
  • Hipervizörlü veya hipervizörsüz çalıştırılabilir
  • Hem ücretsiz hem de ücretli hipervizörleri destekler (Virtualbox, VMware iş istasyonu, VMware oynatıcı, ESXi, Fusion)
  • Dağıtımı basitleştirmek için indirilebilir, ücretsiz, önceden yapılandırılmış ve optimize edilmiş cihazlar mevcuttur
  • Ek sanallaştırma yazılımına ihtiyaç duymadan Linux için yerel destek
  • Birden çok tedarikçinin yazılımı ücretsiz olarak kullanılabilir
  • Büyük ve aktif topluluk (800.000'den fazla üye)

Dezavantajları:

  • Cisco görüntülerinin kullanıcı tarafından sağlanması gerekir (Cisco.com'dan indirin veya VIRL lisansı satın alın veya fiziksel cihazdan kopyalayın).
  • Bağımsız bir paket değildir, ancak yerel bir yazılım yüklemesi (GUI) gerektirir.
  • GNS3, yerel kurulum nedeniyle (güvenlik duvarı ve güvenlik ayarları, şirket dizüstü bilgisayar politikaları vb.) PC'nizin kurulumundan ve sınırlamalarından etkilenebilir.

GNS3 Sürümleri:

GNS3'ün en son, güncel sürümü burada bulunabilir: https://gns3.com/software

GNS3'ün geliştirme sürümleri burada bulunabilir: https://github.com/GNS3/gns3-gui/releases

NOT: GNS3'ün en son kararlı sürümünü kullanın. Yalnızca GNS3 verilerinde sorunlar ve kayıplarla karşılaşmaya hazırsanız geliştirme sürümlerini kullanın. Hazırlanacak bir sınavınız veya başka tür bir son tarihiniz varsa geliştirme sürümlerini kullanmayın.

Bu paylaşılan yazının tamamı alıntıdır. Paylaştığım bu yazının orjinalinin de içinde olduğu tüm GNS3 belgelerine buradan erişebilirsiniz: https://docs.gns3.net .

GNS3'ün dökümanlar sayfasındaki bilgilendirmeye göre Cisco IOS imajları paylaşmak telif hakkı kanununa göre yasaktır. Ancak bazı sitelerde bu Cisco IOS imajları paylaşılmış durumda. Örnek bir sayfayı buradan görebilirsiniz. Cisco IOS imajları için Tıklayınız.  Sayfayı açtığınızda resimde yer alan imaj dosyaları indirilebilir durumda. 

GNS3, 'GNS3 nedir', 'GNS3 VM', 'GNS3 VIRL', 'GNS3 all in one', 'GNS3 download','GNS3 döküman', 'GNS3 Github','GNS3 IOS', 'GNS3 IOS imaj', 'GNS3 IOS images', 'Local GNS3 server', 'Local GNS3 VM', 'Remote GNS3 Server', 'GNS3 network simulator', 'GNS3 network simulation'

GNS3, 'GNS3 nedir', 'GNS3 VM', 'GNS3 VIRL', 'GNS3 all in one', 'GNS3 download','GNS3 döküman', 'GNS3 Github','GNS3 IOS', 'GNS3 IOS imaj', 'GNS3 IOS images', 'Local GNS3 server', 'Local GNS3 VM', 'Remote GNS3 Server', 'GNS3 network simulator', 'GNS3 network simulation'

Bilgilendirme

www.aliosmangokcan.com sayfasına gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim. İçeriklerle ilgili duygu ve düşüncelerinizi mail adresim üzerinden iletebilirsiniz...

 

İstatistikler

  • Kullanıcılar 1
  • Makaleler 111
  • Makale Görüntüleme 787430