Betül Gökcan'ın Yüksek Lisans Tez çalışması kapsamında hazırladığı uygulama aşağıdadır.
Kodlama
Polinom, matematiksel bir ifade olup, bir veya daha fazla değişken içeren ve bu değişkenlerin katsayılarla çarpımı olarak ifade edilen terimlerin toplamıdır.
Herkese merhaba. Mayın tarlası oyunu 1990 yılında Microsoft tarafından çıkarıldı ve o zamanlar Valorant, PUBG, LoL oynar gibi mayın tarlası oynardık. Yani bendeki ve benim dönemimdeki (Y kuşağı) etkisi / değeri büyüktür.
Çoğumuzun bildiği gibi yılan oyunu genellikle oyuncunun yılanın kafasını yönlendirdiği bir oyun türüdür. Oyuncu yılanın yönünü belirleyerek yılanın kafasını hareket ettirir ve yılanın kafası nereye giderse yılan da o yönde hareket eder.
XOR problemi, iki girişli bir lojik kapı işlevi olan XOR işleminin doğru bir şekilde öğrenilememesi sorunudur. XOR işlemi, iki girişten birinin 1 olması durumunda çıktının 1, diğer tarafta çıktının 0 olması durumunu ifade eder.
Çoğumuzun bildiği gibi yılan oyunu genellikle oyuncunun yılanın kafasını yönlendirdiği bir oyun türüdür. Oyuncu yılanın yönünü belirleyerek yılanın kafasını hareket ettirir ve yılanın kafası nereye giderse yılan da o yönde hareket eder.
Mayın tarlası, bir strateji oyunudur. Oyun tahtası üzerinde rastgele yerleştirilmiş gizli mayınlardan kaçınılması gerekmektedir. Oyuncu, mayınların yerlerini tahmin ederek, her bir hücre için "mayın var" veya "mayın yok" şeklinde bir işaret koyar.
Sitede, yapay sinir ağı, yapay sinir ağları nelerdir, derin öğrenme nedir, deep learning nedir, bulanık mantık nedir, fuzzy logic nedir, yapay sinir ağları uygulamaları, makine öğrenmesi, yapay sinir ağı algoritmaları, makine öğrenmesi ve derin öğrenme, regresyon, machine learning nedir, matlab, matlab örnekleri, matlab machine learning gibi soruların cevaplarına yönelik içerikler yer almaktadır.
Matlab'da yapılmış Yapay sinir ağları uygulamalarını paylaşmaya devam ediyorum. Bu çalışmada yapay sniri ağları ile DC motor kontrolünün Matlab'da kod yazarak uygulanmış versiyonu yer almaktadır.
Matlab Yapay Sinir Ağları Örneği 1- Yapay sinir ağları ile ilgili Matlab'da hazırlanmış örnekler serisinin ilki olan bu örnekte basit bir böronun çıktısının hesaplanması yer almaktadır.
Matlab Yapay Sinir Ağları Örneği 4- Yapay sinir ağı nedir, yapay sinir ağlarının avantajları ve uygulama alanları nelerdir sorularının cevaplarını paylaştıktan sonra Matlab ile yapılmış yapay sinir ağı örneklerine başlamıştık.
Matlab Yapay Sinir Ağları Örneği 3- Matlab ile yapay sinir ağı örneklerimizden 3.sü olan bu örnekte doğrusal olarak ayrılabilir verilerin bir algılayıcı ile sınıflandırılması yer almaktadır. Problem şu şekilde tanımlanabilir:
Matlab Yapay Sinir Ağları Örneği 2- Yapay sinir ağlarına yönelik örnekler gruplandığında ya Phyton, ya C/C++ ya da Matlab'da yapılmış olduğu görülmekte. Ben Matlab'da yapılmış yapay sinir ağı örnekleri paylaşmaya çalışıyorum.
Bu çalışmada C ++ kullanarak f (x) = sin (x) değerini tahmin etmek için basit bir geri yayılım algoritmalı (back propagation algorithm) yapay sinir ağı gerçekleştirilmiştir. En başarılı ve kullanışlı sinir ağlarından biri, ileri beslemeli sinir ağları veya çok katmanlı algılayıcı sinir ağlarıdır (MLP).
Mantıksal kapılara (logic gates) yapay sinir ağı (artificial neural network) uygulamaları serisinin ilki olan bu çalışma Matlab programı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Booelean nedir, and gate nedir sorularının cevapları verildikten sonra AND probleminin hem örneksel işlemlerle hem de toplu işlemlerle yapılan Matlab uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Yapay sinir ağları ile yapılmış AND gate ve OR gate örneklerinden sonra sırada mantıksal kapılardan XOR gate var. Bu örnek de diğer çalışmalarda olduğu gibi Matlab'da fonksiyon komutları kullanılmadan hazırlanmıştır.
Matematiğin en eğlenceli konularından olan denklemlere yönelik C, C++, Python gibi programlama dillerinde yazılmış uygulamalara denk gelmişsinizdir. Bu çalışmada ise 2 bilinmeyenli bir denklemin yapay sinir ağı (YSA) ile çözümü yer almaktadır.
Matlab Yapay Sinir Ağları Örneği 6- Yapay sinir ağı örnekleri serisin devamı olan bu örnekte Çok katmanlı (multilayer) bir perceptronun Matlab uygulaması yer almaktadır.
Mantıksal kapıların yapay sinir ağları (YSA) ile uygulanması üzerine Matlab'da yapılmış uygulamalara daha önceden AND kapısı ile giriş yapmıştık. Bu çalışmada ise OR kapısının (or gates) hem örneksel işlemlerle hem de toplu işlemlerle gerçekleştirilen matlab ile yapay sinir ağı uygulaması yer almaktadır.
Bu makalede makine öğrenmesi (machine learning) üzerine bir örnek yer almaktadır. Örnek C++ ile yazılmış KNN algoritması (k-nearest neighbors algorithm) kullanılmıştır. Yazılan kod basit bir vektör veri kümesi alır ve her veri noktası için en yakın komşuyu bulur.
Matlab'da yapılan bir YSA ile XOR uygulaması daha önceden paylaşmıştım. Şimdi de başka bir örnek paylaşmak istedim. Matlab'da YSA uygulaması yapan arkadaşlara faydalı olması dileğiyle...
Matlab ile yapılmış yapay sinir ağı örnekleri paylaşmaya devam ediyoruz. Bu örnekte 1.dereceden 3 bilinmeyenli bir denklemin yapay sinir ağları ile çözümü yer almaktadır.
Önceki paylaşımlarda 1.dereceden 2 bilinmeyenli ve 3 bilinmeyenli denklemlerin çözümüne yönelik matlab yapay sinir ağı örneği yer almıştı. Bu çalışmada ise 2.dereceden 2 bilinmeyenli bir denklemin 3 farklı yapay sinir ağı yöntemi ile Matlab'da çözümü gösterilmiştir.
Taş Kağıt Makas, iki veya daha fazla oyuncunun ellerindeki taş, kağıt ve makas sembollerini kullanarak karşılıklı olarak oynadığı bir oyundur. Oyuncular, taş, kağıt veya makas sembollerinden birini seçerler ve seçimlerini aynı anda açıklarlar. Ardından, seçimlere göre belirlenen kurallara göre kazanan belirlenir.
Değerli öğrencilerim merhaba. Veri tabanı dersinde yazdığımız örneklerin tamamını burada paylaşıyorum. Kendi notlarınızla karşılaştırır, defterlerinize yazdığınız notlarda hatalar varsa aşağıdaki örneklere bakarak gerekli düzenlemeleri yaparsınız.
Bu çalışmada adi diferansiyel denklemlerin çözümünde kullanılan analitik yöntem ile Euler yönteminin karşılaştırılması yapılmış, elde edilen (xn,yn) noktaları Matlab programı kullanılarak grafik üzerinde gösterilmiştir. Diğer çalışmalarda olduğu gibi bu uygulamada da Matlab fonksiyonları kullanılmadan döngüler yardımıyla sonuca ulaşılmıştır.